Inspectie zonnepanelen voorkomt problemen

Als je geïnteresseerd bent in het krijgen van een zonnepaneel systeem dat wordt geïnstalleerd, is het noodzakelijk dat je een inspectie vooraf krijgt. Ook voor al bestaande zonnepaneel systemen is het belangrijk dat ze op een regelmatige basis worden geïnspecteerd.

Een zonnepaneel inspectie speelt een vitale rol bij een verantwoordelijke consument van zonne-energie. Voor bedrijven is er zelfs een speciale inspectie opgericht, de scope 12.

Zonnepaneel systeem

Voordat je een zonnepaneel systeem laat installeren, moet je een eerste zonnepaneel controle krijgen. Neem daarom contact op met een professional die zich bezighoudt met huisbezoeken om ervoor te zorgen dat je huis of bedrijf geschikt is voor een zonnepaneel systeem.

Bij een huis zul je je willen richten op het dak in het bijzonder. Je moet ervoor zorgen dat het dak kan omgaan met het dragende vermogen dat een zonnepaneel systeem vereist.

De meeste daken zijn meestal ten minste 30 jaar voordat deze moeten worden vervangen of aanzienlijk gerepareerd. Als je dak niet aan de uitdaging toe is van het dragen van het gewicht van een zonnepaneel systeem, dan is installatie geen goed idee.

Tijdens je huis inspectie, moet je er ook voor zorgen dat je elektrische systeem compatibel is met een zonnepaneel systeem. Dit omvat voldoende ruimte voor aarding en installatie van de aansluiting.

Schatting verbruik

Je moet ook een ruwe schatting maken van de hoeveelheid stroom die je verbruikt op een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis. Dit zal je helpen bepalen wat voor soort systeem past bij je behoeften en ook wat voor soort accu’s het meest geschikt zijn.

Tijdens een evaluatie zal je verbruik van elektriciteit  beoordeeld worden alsmede het bepalen van je zonne-energie behoeften. Ook het beste gedeelte van je huis voor zonne-installatie zal bepaald worden.

De locatie op het zuiden werkt het beste op het noordelijk halfrond. Dit komt omdat hier het meeste zonlicht valt tijdens de dag.

Een professionele onderneming zal dan moeten omgaan met alle noodzakelijke vergunningen. Zij zouden het systeem goed moeten installeren en er voor zorgen dat het op de juiste manier werkt. Dit is in de praktijk helaas niet altijd het geval.

Inspectie

Dat is de reden dat de scope 12 is ontwikkeld, om gevaarlijke situaties tegen te gaan. De meeste bedrijven zijn al langer bekend met de inspectie voor elektrische installaties, de scope 10, die tegenwoordig meestal als verplicht wordt gesteld door brandverzekeraars.

Nadat je zonnepaneel systeem is geïnstalleerd, is het daarom belangrijk dat het op regelmatige basis wordt geïnspecteerd. Dit is om ervoor te zorgen dat het geen brandgevaar oplevert op een actieve en efficiënte manier.

Deze eerste post-installatie inspectie is het meest belangrijk, omdat het de eerste verdedigingslinie tegen rampen is als er iets mis is gegaan tijdens het installatieproces. Je moet een post-installatie inspectie het liefst zo snel mogelijk plannen. Dit zal er voor zorgen dat de gebreken in je zonnepaneel systeem in orde worden gemaakt.

Na de eerste controle voorafgaand aan de installatie en je post-installatie inspectie, zullen regelmatige inspecties nog steeds nodig zijn om het besturingssysteem zo efficiënt mogelijk te houden. Bij bedrijven kunnen verzekeraars ook eisen dat inspectie om de zoveel tijd plaatsvindt.