vitamine b12 tabletten

Waarom is vitamine B12 belangrijk voor je?

Vitamine B12 is een belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Een andere naam voor deze vitamine is cobalamine. Verschillende functies van je lijf worden erdoor beïnvloed, met name van het bloed en de zenuwen. Een tekort aan vitamine b12 wordt vaak opgemerkt, omdat mensen klagen over tintelende handen en voeten. Vitamine B12 is onder andere nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen. Deze bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof via het bloed naar de organen die dit nodig hebben. Ook voor een goede werking van het zenuwstelsel is het een essentiële stof. Kortom deze vitamine heeft behoorlijk invloed op cruciale lichaamsfuncties.

vitamine b12 tabletten

Welke natuurlijke bronnen zijn er voor deze vitamine?

Deze vitamine komt van nature niet veel voor in verschillende voedingsmiddelen. Alleen een aantal dierlijke producten vormen een natuurlijke voedingsbron. Je kunt hierbij denken aan melk, eieren, vlees en vleeswaren. Voor veganisten is er dus sprake van een groot risico op een tekort. Deze groep mensen wordt geadviseerd preventief vitamine b12 tabletten te slikken. In zeewier en algen is deze vitamine ook aanwezig, maar deze variant wordt slecht opgenomen in het lichaam. Dit vormt dus geen goed alternatief voor de genoemde dierlijke producten.

Behandeling bij een fors vitamine b12 tekort

Wanneer een arts een fors tekort aan deze vitamine constateert, wordt er vaak eerst een aantal keer een maandelijkse injectie gegeven om het tekort in te lopen. De ervaren klachten nemen na enige tijd af. Afhankelijk van de oorzaak van het tekort schrijft de arts daarna vaak een behandeling voor met vitamine b12 tabletten. Een dergelijke situatie komt maar zelden voor, maar soms is er een probleem waardoor het lichaam de ingenomen vitamine niet opneemt. Dan ontstaat er na langere tijd wel een fors tekort. Vaak wordt dit ontdekt wanneer een persoon ernstige vermoeidheidsklachten heeft of last van tintelingen op verschillende plaatsen in het lichaam.