Wat is hielspoor?

Hielspoor is een benige vergroeiing die zich op de hielen vormt. Ze ontstaan vaak als gevolg van repetitieve stressblessures, bijvoorbeeld door rennen of springen. Hielspoor kan pijnlijk zijn en kan het moeilijk maken om lang te lopen of te staan. De behandeling van hielspoor bestaat meestal uit rust, ijs en pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het hielspoor te verwijderen. Hieronder vertellen wij meer over hielspoor en wat je eraan kunt doen:

Wat merk je als je hielspoor hebt?

Hielspoor kan pijn in de hiel veroorzaken, die vaak erger wordt als u lange tijd op uw voeten staat of loopt. U kunt ook zwelling en roodheid in het gebied opmerken.

Wat veroorzaakt hielspoor?

Hielspoor ontstaat meestal als gevolg van herhaaldelijke belasting van de voet, bijvoorbeeld door rennen of springen. Dit soort letsel kan de botten en zachte weefsels in de voet beschadigen, wat kan leiden tot de vorming van hielspoor.

Hoe wordt de diagnose hielspoor gesteld?

Uw arts zal naar uw symptomen en medische voorgeschiedenis vragen. Hij of zij zal ook een lichamelijk onderzoek van uw voet doen. In sommige gevallen kan een röntgenfoto of MRI-scan worden gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Wat zijn de behandelingen voor hielspoor?

Het doel van de behandeling is de pijn te verlichten en uw vermogen om te lopen of te staan te verbeteren. Behandelingsopties omvatten:

  • Uw voet rust geven: Dit helpt de ontsteking en pijn te verminderen. Vermijd activiteiten die uw voet belasten, zoals rennen of springen.
  • IJs: Breng ijs aan op het getroffen gebied gedurende 20 minuten per keer, meerdere keren per dag.
  • Pijnstillers: Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of acetaminofen, kunnen de pijn helpen verlichten. Uw arts kan u indien nodig ook sterkere pijnstillers voorschrijven.
  • Orthopedische hulpmiddelen: Op maat gemaakte schoeninlegzolen of steunzolen kunnen helpen het gewicht gelijkmatig te verdelen en de druk van de hiel te halen.
  • Fysiotherapie: Oefeningen en andere behandelingen kunnen worden aanbevolen om de spieren en weefsels in uw voet te rekken en te versterken.
  • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het hielspoor te verwijderen. Dit wordt meestal alleen gedaan als andere behandelingen niet hebben gewerkt.

Hielspoor kan een pijnlijke aandoening zijn, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar die de pijn kunnen verlichten en uw vermogen om te lopen of te staan kunnen verbeteren. Praat met uw arts over alle behandelingsmogelijkheden.

Bron: https://skystep.nl/