Allergische reactie muggenbeet: kleine insecten met grote gevolgen

We kunnen wel zeggen dat muggen een van de meest irritante en gehate insecten zijn op deze planeet. Niets vervelender dan het gezoem van een mug terwijl je net ligt weg te dommelen. Of de volgende ochtend wakker te worden en te realiseren dat je drie keer geprikt bent. Maar het kan nog vervelender. Ja, echt waar. Bijvoorbeeld als je een allergische reactie muggenbeet krijgt. In dit artikel geven we je graag meer informatie hierover. Denk jij dat je hier last van hebt? Lees dan gauw verder!

Wat is een allergische reactie muggenbeet?

Allereerst is het goed om te weten wat een muggenbeet precies is. Dit ontstaan wanneer een mug in je huid bijt. Ze doen dit, zodat ze bloed uit jou kunnen zuigen. Klinkt heftig, maar gelukkig voel je zo’n beet helemaal niet. Dit doen trouwens alleen de vrouwtjes. Zij hebben je bloed namelijk nodig voor de groei van hun eitjes. Het laat speeksel in jouw huid achter om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt tijdens het drinken van jouw bloed. In dit speeksel zit een stofje waardoor er een muggenbult ontstaat.  Zo’n bult bevat veel vocht en kan verschillende reacties uitlokken. 

Bij een normale reactie ontstaat er jeuk en een klein bultje met een rode vlek eromheen. Dit is vaak van korte duur, maar het kan ook wel wat langer duren. Maar een allergische reactie muggenbeet is ook mogelijk. In dit geval wordt de bult super groot. En dan bedoelen we ook echt groot: het kan je hele arm, been of gezicht doen opzwellen. Deze zwelling kan ervoor zorgen dat je je ogen niet meer open kunt doen of dat je je schoenen niet meer past. Dat niet alleen: de grootte zorgt er ook voor dat je de klachten langer ervaart. Het duurt immers langer om te verdwijnen. Daarnaast gaat het gepaard met enorme roodheid en hevige jeuk. Soms gaat het zelfs nog een stapje verder en kan je last krijgen van misselijkheid, duizeligheid, zwakheid, vermoeidheid of koorts. Best bizar dat zo’n klein beestje zulke reacties kan veroorzaken. 

Ontstaan allergische reactie muggenbeet

Waardoor ontstaat een allergische reactie muggenbeet? Zoals je nu wel weet, laat het insect speeksel met bepaalde stoffen achter in jouw lichaam. De histamine in jouw lichaam probeert deze stoffen te bestrijden. Maar dit gebeurt iets te heftig, waardoor je ook heftige huidreacties krijgt. Om dit te verminderen, moet je de histamine dus eigenlijk blokkeren. 

Voorkomen van een allergische reactie muggenbeet

Misschien is het wel leuk om te eindigen met iets positiefs. Want hoe kan je een muggenbeet en daarmee een allergische reactie voorkomen? Vermijd stil water. Zij hebben dit namelijk nodig om zich voort te kunnen planten. Let dus op je regengoot en bloempotten en zorg ervoor dat deze droog zijn. Dit zijn geliefde plekken voor deze insecten. Daarnaast is het ook verstandig om je ramen en deuren gesloten te houden. Zo hou je ze letterlijk buiten de deur. Vooral tijdens de schemering, dan zijn ze het meest actief. Wil je toch nog wat frisse lucht in huis? Dan kun je eventueel horden installeren. Dit zijn slechts wat voorbeelden van hoe je een allergische reactie muggenbeet kunt voorkomen.