Een trauma weghalen door EMDR

Er zijn verschillende mensen die rondlopen met een trauma. Een trauma kan erg vervelend zijn. Hierbij heeft een trauma bijvoorbeeld verschillende bijwerkingen, waardoor iemand niet meer zijn leven kan leiden als voor het trauma. Hoewel iedereen natuurlijk het liefste van dit trauma afkomt, is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de nieuwe technieken die mensen van hun trauma af zou kunnen helpen, is EMDR. Dit kan dus een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat je weer kunt genieten van het leven. Alleen wat moet je nu weten over EMDR? Hieronder kom je meer te weten over EMDR!

Wat is een trauma?

Allereerst is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat een trauma is. Een trauma kan ontstaan door een bepaalde gebeurtenis die is voorgekomen. Deze gebeurtenis is nog niet verwerkt en heeft dus nog geen goed plekje kunnen krijgen. Vaak zie je trauma’s voorkomen bij mensen die emotioneel, lichamelijk of seksueel mishandeld of verwaarloosd zijn. Daarnaast kan een situatie als bijvoorbeeld een oorlog leidden tot trauma’s. 

Wat zijn de effecten van een trauma?

Een trauma kan voor iedereen een andere uitwerking hebben. Hierbij kan het voorkomen dat iemand met een trauma depressief wordt, maar ook angst- of dwangstoornissen komen voor. Veel mensen met een trauma raken ook verslaafd aan bijvoorbeeld alcohol of andere drugs. Tijdens het trauma spelen er daarnaast ook verschillende emoties mee. Denk bijvoorbeeld aan schuldgevoelens, schaamte, machteloosheid en een laag zelfbeeld. 

Trauma weghalen door EMDR

Een goede manier om ervoor te zorgen dat het trauma weggehaald wordt, is door middel van EMDR. EMDR staat voor eye movement desensitization and reprocessing. Het is een therapie die mensen met een trauma kunnen doen. Dit trauma gaat dan over het last hebben van een bepaalde gebeurtenis, waarbij deze klachten blijvend zijn. Deze therapie werd geschreven door Francine Shapiro die een Amerikaans psychologe was. Daarna werd deze therapie verder uitgewerkt, waardoor het nu een volwaardige en effectieve therapeutische methode is. 

Wat gebeurt er bij een EMDR therapie?

Dagelijks slaat je brein verschillende herinneringen op. Hierbij komen sommige herinneringen in je langetermijngeheugen. Op het moment dat deze herinneringen weer naar boven komen, komen ze terecht in het werkgeheugen. Dit werkgeheugen heeft maar een beperkte opslag. Wanneer je dus tegelijkertijd een andere stimuli krijgt, zal er minder ruimte zijn voor de slechte herinneringen. Vaak worden deze herinneringen dan naar een vagere ruimte gebracht in het langetermijngeheugen. 

Bij de EMDR therapie wordt je begeleidt door een therapeut die het trauma weer voor de geest haalt. Je moet je dus juist richten op de specifieke gebeurtenis, met bijvoorbeeld beelden, gedachten en gevoelens. Tijdens dit terughalen, worden er ook afleidende stimuli aan bod gebracht. Deze stimuli kan bijvoorbeeld het volgen van een beweging van de therapeut of het luisteren van geluiden in een koptelefoon zijn. Tijdens de sessie is er ook een pauze, waarin gevraagd wordt naar de ervaring, gedachten en gevoelens. Hierbij worden er vaak al verschillen opgemerkt. De oefening zal na de pauze weer herhaald worden, waarbij er dan juist gericht moet worden op de veranderingen in plaats van het trauma.
Sol Psychotherapie is jouw online psycholoog.