Termen toegelicht: Een plank van rustiek AD eikenhout bij EIKENvakman.nl.

Wij ontvangen iedere dag specifieke vragen van onze klanten en wij zijn continue bezig met het optimaliseren van onze online informatie voorzieningen. In een serie blogartikelen lichten wij de belangrijkste ‘termen’ binnen onze website toe, zo weet u direct waar wij het over hebben, wel zo fijn!

Een geschaafde plank van rustiek AD 25% eikenhout.

Met diverse verouderingstechnieken zorgen wij in eigen beheer voor een levensechte ‘oude eiken plank’ van topkwaliteit rustiek Europees eikenhout. De basis van deze verouderde eiken plank is een geschaafde eiken plank – aangedroogd (ad) / natuurgedroogd 20-25%. Deze plank heeft harde (scherpe) hoeken en kanten. In onze eigen houtwerkplaats worden als 1e stap de (spin)kanten van de eiken plank met de hand geschaafd. Dit zorgt voor een rustieke en natuurlijke vormgeving van de plank.

Aangedroogd eikenhout wordt ook wel eens ‘vers (gezaagd)’ eiken genoemd en wordt met name veelvuldig gebruikt voor constructie doeleinden buitenshuis. AD eikenhout 20-25% is extreem populair als luxe tuinhout dat onbehandeld verwerkt kan worden. In de praktijk betreft ad 20-25% eikenhout ‘vers gezaagd’ eikenhout dat enkele weken tot maanden onder stabiele omstandigheden opgeslagen is. Ter vergelijking: Onze eiken bladen voor binnen betreffen kunstmatig gedroogd (kd) eikenhout met een vochtpercentage van circa 8 – 12%.

Bij het schaven worden de hoekjes van het eikenhout afgerond. Dit doen wij om splintervorming op de scherpe hoeken tegen te gaan. Aan de uiteinden van de eiken plank (de kopse vlakken) is er eventueel sprake van droogscheurtjes en is het mogelijk dat het hout iets minder strak afgeschaafd is. Uw oude eiken plank betreft rustiek eikenhout. Hier komen (k)noesten in voor, evenals scheurtjes. Ook is het mogelijk dat er sprake is van ingesloten hart. LET OP: De meeste verouderde planken worden binnen gebruikt, in dit geval dient u echt rekening te houden met werking van het eikenhout, oftewel met vervorming, (in)krimping en scheurvorming. Bekijk hier de website van eikenvakman!