Alles over waterhardheid en mogelijk een waterontharder

In Nederland hebben we het goed, heel goed zelfs. Tuurlijk, er gaat ook heel veel niet goed en er is veel verbetering mogelijk, soms zelfs noodzakelijk, maar dat betekent niet dat we het slecht hebben. In veel landen zouden ze een moord doen voor hoe het hier geregeld is, en dat geldt bijvoorbeeld ook voor ons water. Ons water uit de kraan is over het algemeen zeer goed. Je kunt het hier drinken zonder er direct maagproblemen van te krijgen, dat is al een goed begin. Echter is het drinkwater in Nederland niet perfect, verre van zelfs. Er is genoeg dat je kunt doen om dit te verbeteren, zoals een waterontharder op zoutbasis. We vertellen je in deze blog graag alles over een waterontharder, maar alvorens we dat doen gaan we eerst eens in over waterhardheid en hoe dit te meten is. 

Waterhardheid en een waterontharder

Om te weten hoe een waterontharder zijn werk doet, moet je eerst weten wat waterhardheid überhaupt is. Waterhardheid is de hardheid van water, de maat voor een bepaalde hoeveelheid metalen in je water. Deze metalen in je water zijn vaak voornamelijk magnesium- en calcium carbonaat. Je kunt zelfs een beetje calcium zien in sommige gevallen, namelijk wanneer het calcium bij verhitting als calciumcarbonaat neerslaat. Dit wordt ook wel kalkaanslag genoemd en zie je vaak bijvoorbeeld in een douchecabine. Wanneer water heel hard is, bemoeilijkt dit de verwarming hiervan maar ook de leidingen en uiteindelijk je lichaam. Je lichaam is namelijk niet gewend aan deze metalen en daarom is het beter om zachter water te drinken en te gebruiken. Een waterontharder kan daarom aan te raden zijn voor bij jou in huis, maar je kunt hiervoor eerst eens online checken hoe hard het water is in je omgeving. 

Waterontharder

Dan is het nu tijd voor een waterontharder. Een waterontharder maakt je water zachter, maar hoe doet het dat dan? Nou, een waterontharder doet dat meestal met een soort zoutoplossing. Een apparaatje met zout installeren zorgt ervoor dat er natriumionen worden aangemaakt. Het filter van de ontharder, waar het water van de kraan doorheen stroomt, wisselt dan de schadelijke kalk om voor natriumionen. Deze natriumionen in plaats van de kalkionen zorgen ervoor dat je water zachter is. Wel moet je van tijd tot tijd het filter van de ontharder wellicht schoonmaken of vervangen, aangezien het kalk daar wel in blijft hangen. Het zachter maken van je water heeft vele voordelen, dus kijk zeker eens naar een ontharder voor bij jou in huis. 

Installatie van de waterontharder

Als je dan een waterontharder in huis wenst te halen, dan zul je hem nog moeten installeren. Gelukkig is dit met een waterontharder op zoutbasis vrij makkelijk gedaan. De meeste ontharders van dit type kun je heel makkelijk op de kraan/leiding klikken waardoor er meteen een stroom ontstaat vrij van kalk mét natrium. Je hebt meteen zachter water zonder dat je hier al te veel voor hoeft te doen, lekker makkelijk toch?