crematie

Hoe werkt een crematie?

Wat u moet of wil weten over een crematie

Begraven of cremeren? Dat is altijd de vraag als een medewerk(st)er van een uitvaartonderneming langskomt als er iemand is overleden. Van begraven worden, kunnen we ons van alles voorstellen, dat is niet zo moeilijk: de kist met daarin het lichaam wordt in een graf geplaatst en daar gaat (letterlijk) zand over. Dat is het. Maar hoe werkt nu eigenlijk een crematie? We vertellen het in dit blog.

Zo gaat cremeren in zijn werk

Laat u een crematie regelen? Dan gaat dat als volgt in zijn werk. De overledene wordt in zijn of haar kist verbrand in een speciale crematieoven bij een temperatuur van 1100 graden. Deze oven werkt meestal op gas en soms op elektriciteit en moet voldoen aan zeer strenge milieuregels.

Wat is een crematieoven?

De crematieoven is een langwerpige stenen oven waarin uiteraard elke uitvaartkist past. De meeste crematieovens in Nederland werken (nog) op gas. En er zijn ook elektrische crematieovens. Die zijn een stuk milieuvriendelijker. De verwachting is dat dit er snel meer zullen worden.

Hoe werkt cremeren?

Voor de eerste crematie op een dag wordt de oven voorverwarmd tot 800 graden. Op elke uitvaartkist of opbaarplank die de oven ingaat, wordt een vuurvast crematiesteentje gelegd met een uniek nummer ter identificatie. Tijdens de crematie loopt de temperatuur in de oven op tot 1100 graden. Deze temperatuur is nodig om ook het lichaam helemaal te verbranden. Als de crematie klaar is, worden de asresten naar een koelplaat onder in de oven getrokken en in een aspan opgevangen. Een crematie duurt ongeveer anderhalf uur. Dat is per overledene, want in Nederland is het niet toegestaan om meerdere mensen tegelijk te cremeren.

Nauwelijks vuur in een crematieoven

Wie in de crematieoven kijkt, zal zien dat er nauwelijks vuur te zien is. De kist of opbaarplank en het lichaam verbranden vooral door de extreme hitte in de oven en niet zozeer door het vuur. Het lichaam krijgt een rode gloed voordat het tot as vergaat.

Geen rook zichtbaar en ruikbaar

Voor crematieovens geldt strenge wet- en regelgeving. De rook die vrijkomt, moet geurloos en onzichtbaar zijn. Een crematieoven heeft een naverbrandingsruimte die voorzien is van geavanceerde filters die aan alle geldende milieu-eisen voldoen.

Meer lezen?

We hopen dat u hiermee voldoende weet over een crematie. Wilt u meer lezen over uitvaarten? Dan verwijzen we u graag naar deze blogs.