milieuvriendelijke luiers

Wat is de geschikte luier voor mijn baby?

Als je voor het eerst een kindje verwacht, is het lastig om de juiste luiers uit te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten als wegwerpluiers, luierbroekjes, maar ook milieuvriendelijke luiers die je kunt wassen. Ook zijn er verschillende merken.

Een van de meest voor de hand liggende dingen waar je op moet letten is het kiezen van de juiste maat. Dit gaat nog wel eens fout waardoor een baby doorlekt. Let er goed op dat de luier goed aansluit rond zijn of haar billen en benen. Daarnaast mag het niet te strak zitten. De maten van luiers hebben maatindicaties, gelet op het aantal kilo dat een baby weegt. Om te zorgen dat jouw baby zo min mogelijk doorlekt, dien je tijdig over te stappen naar de volgende maat.

milieuvriendelijke luiers

Ook is het fijn om altijd genoeg luiers in huis te hebben. Aangezien baby’s regelmatig drinken, zullen de luiers dan ook vaker verschoond moeten worden dan als ze wat ouder zijn. Verschillende merken bieden maandboxen aan, zo kan je even vooruit. Milieuvriendelijke luiers zoals wasbare luiers zijn een goede optie, aangezien er het eerste levensjaar ontzettend veel luiers doorheen gaan.

Pasgeborenen hebben vaak vooral dunne ontlasting omdat ze alleen nog maar melk drinken en nog geen vast voedsel eten. Dit heeft als gevolg dat ze last kunnen krijgen van rode billetjes, wat erg vervelend kan zijn voor een baby. Om dit tegen te gaan kies je voor speciale luiers (maat 1 en 2 zijn hierop aangepast) met zachte kussentjes en een beter absorberend vermogen. Ook is het belangrijk dat de luier de huid laat ademen. Luiers met vochtindicator zijn erg handig. Zeker bij pasgeboren baby’s kan het lastig zijn om te zien of er plas in de luier zit. Deze indicator geeft met een blauw streepje aan dat er geplast is.

Kortom, er zijn veel dingen waar je op dient te letten bij de aanschaf van luiers. Kies de juiste maat, zorg voor genoeg luiers en kies er een die geschikt is voor newborns. Ook is het slim om vast na te denken of je voor wegwerp of milieuvriendelijke luiers gaat.