Wat te doen tegen haaruitval?

Ik ben nooit een heel ijdel man geweest, maar wel was ik bijzonder gesteld op mijn volle haardos. Hoewel er voor alle mannen een gerede kans aanwezig is dat men op den duur kaal wordt, ben ik hier nooit echt bang voor geweest. Mijn ouweheer is namelijk bijna zeventig en heeft al zijn haren nog. Bovendien zelfs in de oorspronkelijke blonde kleur. Ik heb zowel zijn scoliose geerfd, alsmede de neiging om snel een bierbuik te ontwikkelen, waardoor ik vermoedde dat er ook de garantie op een levenslange hoofdbeharing in mijn genen zat versleuteld. Onlangs bleek helaas dat ik te vroeg heb gejuicht. Rond mijn 28ste verjaardag constateerde ik opeens dat er inhammen boven mijn slapen zaten die ik nooit eerder had gezien. Ik kan natuurlijk niet voorspellen hoe dit zich gaat ontwikkelen, maar 28 is natuurlijk nog jong om al de eerste slachtoffers op de scalp te moeten betreuren. In deze blog bespreek ik zowel de oorzaak als de oplossing voor nakende kaalheid voor man en vrouw.

Male pattern baldness

De opschuivende haarlijn en vooral de inhammen boven de slapen staan bekend als 'male pattern baldness'. Het is een genetische 'aandoening' die ervoor zorgt dat 25 procent van de mannen rond hun 30ste levensjaar merken dat ze kaal aan het worden zijn (waartoe ik dus ook behoor). Tien jaar later is dit 35 procent en rond het vijftigste levensjaar heeft ongeveer de helft van de mannen last van beginnende of gevorderde kaalheid. Bij vrouwen komt het minder vaak voor, maar ook voor hen is het geen uitzonderlijk fenomeen (waarbij het natuurlijk wel een veel grotere sociale impact heeft dan bij mannen). Het hoort bij het ouder worden, zou je kunnen zeggen. In tegenstelling tot het ouder worden is kaalheid echter geen onvermijdelijk lot.

Een remedie tegen kaalheid

Om kaalheid tegen te gaan, is een Haartransplantatie de oplossing die naar mijn mening het meest aan te raden is. Er zijn ook medicijnen tegen haaruitval, maar hier komen vaak vervelende bijwerkingen bij kijken. Een haartransplantatie is efficienter en heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Men neemt slechts haarzakjes van plekken waar je genoeg haar hebt en 'plant' ze op de plek waar je er te weinig hebt. Het is een even simpele als elegante oplossing. Zelf ben ik nog geen dertig, dus ik kijk het even aan. Misschien heeft mijn haardos enkel een kleine tegenslag geincasseerd, om vervolgens dapper stand te houden. Mocht dit niet het geval zijn, is het een fijn idee dat ik een haartransplantatie achter de hand heb.