Finqle

Met factoring blijft het ondernemen een leuke bezigheid

Door te kiezen voor factoring bij een zogenaamd factoringbedrijf, zijn slapeloze nachten door onbetaalde rekeningen voortaan verleden tijd. Zeker tijdens economisch zware periodes, komt het regelmatig voor dat ondernemers in de problemen komen. Niet door hun eigen mismanagement, maar door klanten die facturen niet tijdig betalen. Dit betekent dat de cashflow van een organisatie negatief beïnvloed wordt. Met name kleine partijen hebben vaak niet voldoende eigen vermogen om de rekeningen van leveranciers vooruit te kunnen betalen, in afwachting van betalingen van eigen klanten. De stress die dit met zich meebrengt, kan een reden zijn om naar alternatieve oplossingen te zoeken. Daar komt nog bij dat niemand het prettig vindt om een incassoprocedure op te moeten starten.

Factoring

De manier waarop men bij factoring te werk gaat

Het is allereerst belangrijk om je te beseffen, dat factoring iets anders is dan incasso’s. Bij deze vorm van debiteurenbeheer wordt er namelijk een factuur aan een zogenaamd factoringbedrijf verkocht. Voor de inkoop van facturen rekent het bedrijf een bepaalde vergoeding, die vaak tussen de twee en zes procent van de totale factuurwaarde ligt. De exacte vergoeding is onder meer afhankelijk van de betalingstermijn, die met een klant is afgesproken. In plaats van te moeten wachten op de betaling van een klant, zal het factoringbedrijf de factuur direct betalen. Zo kun je de rekeningen van je eigen leveranciers ruim voor het verstrijken van de betalingstermijn voldoen.

 

Zelf geen facturen meer hoeven sturen

Wanneer je voor het inschakelen van een factoringbedrijf kiest, hoef je zelf in principe geen facturen meer te sturen. Je stuurt het overzicht van de te incasseren inkomsten naar het factoringbedrijf, die de factuur vervolgens naar je klant stuurt. Het is logischerwijs niet verplicht om je gehele administratie uit te besteden aan het factoringbedrijf. Klanten met wie je al jaren samenwerkt kun je vaak immers vertrouwen op een snelle betaling. Het verkopen van de factuur naar deze klanten is om die reden niet noodzakelijk.