Meubelbeslag: de finishing touch voor meubilair

Met meubelbeslag bedoelen we alle elementen van uw meubilair die eraan bijdragen dat het meubelstuk kan bewegen. Vaak heeft men het in dergelijke gevallen over de knoppen en handgrepen van het meubilair, maar ook bijvoorbeeld scharnieren en voetjes horen bij het beslag. Nu is het natuurlijk zo dat u in het dagelijks leven niet vaak de noodzaak heeft om over het beslag van uw meubilair na te denken. Knoppen en handgrepen worden vaak meegeleverd met het meubel en de meeste mensen vinden dat ook meer dan genoeg. Toch kan het lonen iets meer tijd te nemen om eens mooi beslag voor uw meubels uit te zoeken indien u bijvoorbeeld een mooie antieke kast heeft gevonden. Het juiste beslag kan ervoor zorgen dat uw meubels net dat extra stukje uitstraling en karakter meekrijgen waardoor ze een prachtige bijdrage leveren aan de inrichting van uw woning. In dit stuk vertellen we u daarom graag wat meer over meubelbeslag. 

De verschillende soorten meubelbeslag

Meubelbeslag is te verkrijgen in vele verschillende uitvoeringen, soorten en maten. Het kan dan ook nogal een opgave zijn om net dat perfecte beslag te vinden voor die prachtige kast of dat mooie dressoir dat u in de woonkamer heeft staan. Om de zoektocht naar het juiste beslag wat makkelijker te maken, kan het helpen wat inzicht te hebben in wat er zoal beschikbaar is qua stijlen en uitvoeringen.

Beslag in alle stijlen en uitvoeringen

Meubelbeslag is in principe verkrijgbaar in de gebruikelijke en bekende stijlen waarin u ook de inrichting van uw huis en uw meubels kunt indelen. Zo kunt u denken aan meubelbeslag in een klassieke stijl, een landelijke stijl, een moderne stijl en ook een industriële stijl. Wellicht heeft u qua inrichting een vrij uitgesproken voorkeur in een van deze richtingen. Het is dan niet meer dan logisch om ook met betrekking tot het deurbeslag op zoek te gaan naar deurklinken en dergelijke die u mooi vindt in deze stijl. 

Vervolgens zijn er natuurlijk nog keuzes die u kunt maken op het gebied van uitvoering en kleur. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor deurbeslag in een metalen uitvoering of zwart deurbeslag. Zwart deurbeslag past vaak goed bij een modern interieur of bij een industriële inrichting, alhoewel er ook mooie klassieke uitvoeringen van beslag voor meubels zijn uit bepaalde periodes waarin veel met zwart werd gewerkt. Wanneer u kiest voor een metalen uitvoering zijn goudkleurige, zilverkleurige en bronskleurige varianten vaak passend bij een klassieke inrichting. Om een en ander een wat ouderwetsere en authentieke look te geven kunt u bij de metalen uitvoeringen kiezen voor geborsteld of niet geborsteld. Geborsteld zorgt ervoor dat uw meubelbeslag oogt alsof het al jaren in gebruik is. 

Maak het af met beslag

Ondanks dat we er niet al te veel bij stil staan is het beslag van meubels een belangrijk onderdeel van zowel het functioneren als het uiterlijk van een meubelstuk. Met het juiste meubelbeslag komt het karakter van een meubel echt tot leven. Zodoende is het de moeite waard bij bepaalde meubelen om de nodige tijd te investeren in het vinden van het juiste beslag.