Is keratoconus erfelijk?

Is keratoconus erfelijk?

Keratoconus is een oogaandoening die de vorm en structuur van het hoornvlies aantast, wat resulteert in een kegelvormige vervorming en visuele problemen. Een veelgestelde vraag onder mensen met deze aandoening, of mensen met een familiegeschiedenis ervan, is of keratoconus erfelijk is. Dat lees je in dit blog.

Wat is keratoconus?

Keratococus is een niet-inflammatoire aandoening van het hoornvlies, het heldere venster aan de voorkant van het oog. Normaal gesproken heeft het hoornvlies een bolvormige curve, maar bij keratoconus wordt dit geleidelijk dunner en kegelvormig, waardoor het gezichtsvermogen wordt aangetast.

Feiten over de erfelijkheid van keratoconus

Er is een duidelijke aanwijzing dat keratoconus een genetische component heeft. Mensen met een familiegeschiedenis van keratoconus hebben een verhoogd risico om de aandoening te ontwikkelen. Erfelijkheid bij keratoconus is echter complex. Het wordt niet veroorzaakt door een enkel gen, maar eerder door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Onderzoek suggereert dat keratoconus vaker voorkomt in bepaalde families, wat wijst op een genetische aanleg.

Mythen over de erfelijkheid van keratoconus

Niet alle gevallen van keratoconus zijn te wijten aan erfelijkheid. Sommige mensen ontwikkelen de aandoening zonder een bekende familiegeschiedenis ervan. Dat keratoconus 100% bepaald wordt door de erfelijkheid, is dus niet waar. Hoewel genetische aanleg een rol speelt, is het moeilijk om precies te voorspellen wie keratoconus zal ontwikkelen en wanneer.

Wat kun je doen?

Als keratoconus in je familie voorkomt, is het belangrijk om regelmatig oogonderzoek te laten doen, vooral als je symptomen zoals wazig zicht, vervormd zicht of frequent veranderende brilsterktes ervaart. Vroege opsporing kan helpen bij het beheersen van de progressie van de aandoening en het behoud van een beter gezichtsvermogen. Het raadplegen van een oogarts kan helpen bij het begrijpen van je risico’s en het bepalen van de juiste zorgstrategieën voor jouw situatie. Wij plaatsen regelmatig nieuwe blogs. Klik hier voor een overzicht.