duurzame wattenschijfjes

Wat maakt wattenstaafjes duurzaam?

Wat een hoop staafjes!

Ze worden verkocht in een klein, vaak plastic, doosje met gemakkelijk honderd soortgenoten: wattenstaafjes. Tot juli 2021 mocht het staafje zelf van plastic zijn, inmiddels is dat vervangen door bijvoorbeeld hout of papier. Beter voor het milieu dan al dat plastic wat na één keer gebruik wordt weggegooid. Maar ook een houten wattenstaafje belandt na slechts één keer gebruiken in de verbrandingsoven of, liever niet natuurlijk, in de oceaan. En hoewel wattenstaafjes met tientallen tegelijk in huis halen, is dat doosje ook in een mum van tijd weer op. Tel maar eens hoeveel jij er met het hele gezin in één week verbruikt, vast meer dan je denkt! Wat een hoop staafjes, en wat een hoop afval. Echt niet meer van deze tijd. Gelukkig is er een milieuvriendelijker alternatief: duurzame wattenschijfjes

Biologisch afbreekbare wattenstaafjes

Hoewel er met de overstap naar biologisch afbreekbare wattenstaafjes nog altijd ruim een miljard wattenstaafjes per dag nodig zijn, vallen ze zeker onder de duurzame wattenstaafjes. Gemaakt van papier of hout en watjes van biologisch katoen. Gemaakt van alleen natuurlijke materialen en prima voor eenmalig gebruik. Daarna kunnen ze op de composthoop om weer als natuurlijke grondstof te dienen voor iets anders. Nog steeds afval, maar aanslag meer op de steeds schaarser wordende hoeveelheid aardolie. En al helemaal geen nieuwe aanvoer meer van stukjes plastic in de oceaan. Maar wil je je wattenstaafje eigenlijk wel na één keer gebruiken weggooien? 

duurzame wattenschijfjes

Wattenstaafjes in de vaatwasser

Klinkt gek? Welnee! De meest duurzame wattenstaafjes kunnen dat! Gemaakt van nylon en siliconen met een biologisch afbreekbaar hoesje. Gebruiken en hup, in de vaatwasser ermee. Of met de hand afwassen, dat kan natuurlijk ook. Zelfs als deze in de plasticsoep terecht komen, is de impact op het milieu slechts 0,1% ten opzichte van de impact van plastic wegwerpexemplaren. Omdat het er veel minder zijn, en omdat het per wattenstaafje zoveel minder slecht-afbreekbare materialen bevat. Een wattenstaafje met oorsmeer mee laten draaien met je bestek klinkt je misschien niet als muziek in de oren, maar je zou een wattenstaafje sowieso niet in je gehoorgang moeten stoppen. Voor de echt vieze klusjes kun je natuurlijk altijd nog een bamboestaafje gebruiken. Voor bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up zijn wasbare wattenstaafjes een ware must have!