vuurwerk

5 tips voor het kopen van vuurwerk voor oud en nieuw

Oud en nieuw is een avond die in het teken staat van gezelligheid, feest, en vuurwerk. Zodra de klok 12 uur slaat, vliegt het vuurwerk de lucht in en geniet de hele buurt van een feestelijke vuurwerkshow. Voor de een is het afsteken van vuurwerk een jaarlijkse traditie, maar voor de ander is dit nog redelijk onbekend terrein. In dit artikel bespreken we 5 handige tips voor het kopen van vuurwerk. Zo ga je voorbereid op pad en koop je veilig en verantwoord jouw vuurwerk in.

Tip 1. Koop het vuurwerk bij een betrouwbare winkel

Allereerst is het van groot belang om altijd jouw vuurwerk in te kopen bij een erkende verkoopplek. Deze verkoopplek voldoet aan de veiligheidsnormen en beschikt over een verkoopvergunning. Zoek jij topkwaliteit siervuurwerk? Kijk dan eens naar het aanbod siervuurwerk op Vuurwerkland.nl en bestel direct voor komende jaarwisseling. Zo ben je verzekerd van prachtig siervuurwerk voor oud en nieuw. Het kopen van vuurwerk via een onbekend of illegaal adres wordt ten strengste afgeraden. Het vuurwerk van deze plekken kan namelijk van lage kwaliteit zijn en leiden tot gevaarlijke situaties tijdens het gebruik.  

Tip 2. Lees je in op de veiligheidsnormen

Het is belangrijk om je altijd even in te lezen in de veiligheidsnormen voordat je het vuurwerk koopt. Garandeer dat het vuurwerk wat je in wilt kopen voorzien is van het CE-keurmerk. Dit geeft aan dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Lees ook altijd voor het afsteken even de instructies door om te zorgen dat je het op de juiste manier gebruikt.

Tip 3. Kies voor geschikt vuurwerk

Bij het kopen van vuurwerk, is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving waar je het gaat gebruiken. Ga je het afsteken in een dichtbevolkte buurt? Dan wordt het aangeraden om te kiezen voor vuurwerk met een lager geluidsniveau. Houd daarnaast ook rekening met de leeftijd van alle aanwezigen.

Tip 4. Waar ga je het vuurwerk afsteken?

Het is belangrijk dat je het vuurwerk op een veilige plek afschiet. Kies altijd voor een plek met genoeg open ruimte. Zorg dat er geen bomen, voertuigen, gebouwen of brandbaar materiaal dicht in de buurt staan of liggen. Zorg daarnaast dat dieren, zoals jouw huisdieren, op afstand zijn van het vuurwerk. De harde knal kan ze afschrikken en kan zorgen voor een reactie. 

Tip 5. Houd rekening met de lokale voorschriften

De wetten rondom het vuurwerkgebruik worden ieder jaar aangescherpt. Deze kunnen per gemeente verschillen. Wij raden daarom aan om altijd actuele voorschriften aan te vragen bij jouw lokale gemeente. Zo weet je zeker dat je legaal en veilig het nieuwe jaar ingaat met vuurwerk.