Een waterontharder, heeft die onderhoud nodig?

Nuttige info over het onderhoud van een waterontharder

Een waterontharder, heeft die onderhoud nodig? Een vraag die bij veel mensen op de lippen ligt als ze overwegen zo’n apparaat aan te schaffen. Of onderhoud nodig is, hangt uiteraard helemaal af van welk apparaat het is, maar in zijn algemeenheid kunnen we wel zeggen dat jaarlijks onderhoud van een waterontharder geen kwaad zal doen aan de werking ervan. Regelmatig onderhoud komt een vlotte en goede werking van het toestel uiteraard altijd ten goede, ook als het gaat om de levensduur van het apparaat. We vertellen op deze pagina meer over waterontharder onderhoud.

Wat is waterontharder onderhoud precies?

Waterontharder onderhoud is niets meer of minder dan een controle op de werking van het apparaat. Het onderhoud omhelst een controle op een aantal onderdelen. Welke onderdelen dat bijvoorbeeld zijn, leest u hieronder.

Meting van de waterhardheid

Wilt u zeker weten of uw waterontharder zijn werk (nog) goed doet? Dan is een check op de waterhardheid een echte must. Mocht het water toch te hard zijn, dan lijkt het erop dat het apparaat niet (meer) goed functioneert.

Controle en reinigen van afzonderlijke onderdelen

Om zeker te weten dat de waterontharder goed blijft functioneren, is een controle van de afzonderlijke onderdelen van het toestel uiteraard onontbeerlijk. Dat zijn onderdelen als de injectoren, de kleppen, het filter en meer. Als na controle blijkt dat ze gereinigd of vervangen moeten worden, kan dat ook direct gedaan worden.

Ontsmetten

Bacterievorming wil natuurlijk niemand in zijn of haar waterontharder. Het desinfecteren van het apparaat is daarom meestal wel gewenst. De harsen worden hierbij bijvoorbeeld gereinigd, als die in uw apparaat zitten uiteraard.

Schoonmaken van het zoutreservoir

Zout is een essentieel onderdeel van de waterontharder. Het zorgt er namelijk voor dat verzadigde harsbolletjes kunnen regenereren. Toch kan zout ook gaan aankoeken. Regelmatige reiniging van het zoutreservoir mag dan ook niet vergeten worden.

Goed afstellen van de waterontharder

Alleen een goede afstelling van de waterontharder, zorgt voor een goede werking van het apparaat. De afstelling heeft dus een regelmatige controle nodig, evenals het zoutverbruik.

Meer blogs lezen?

Wilt u meer lifestyle blogs over handige hulpmiddelen lezen? Klik dan op deze link.