bourbon whiskey

De keuze tussen scotch en bourbon whiskey

Veel mensen zijn geen fan van whiskey nadat ze een enkele hebben geproefd. Maar ze realiseren zich vaak niet dat er veel verschillende soorten whiskey zijn. Bourbon whiskey is bijvoorbeeld iets heel anders dan scotch. Dat heeft deels te maken met het land van herkomst, maar voornamelijk met de manier waarop de drank gedistilleerd wordt. In deze publicatie nemen we eens een kijkje naar de eigenschappen van een echte bourbon.

bourbon whiskey

De trots van Amerika

Bourbon whiskey dankt zijn naam aan een district genaamd Bourbon, welke tussen de staten Kentucky en Virginia te vinden is. In dit gebied werd de whiskey soort oorspronkelijk gebrouwen en heeft het zijn opmars gemaakt. Een belangrijke vuistregel is dat niet alle whiskey een bourbon is, maar alle Amerikaanse whiskey’s in ieder geval bourbon zijn. Dit heeft te maken met de verscheidene eisen waar een rasechte bourbon whiskey aan moet voldoen. 

bourbon whiskey

Wanneer is whiskey een bourbon?

Een groot Amerikaans exportproduct uit de groente- en fruitindustrie is mais. Het is inmiddels wel bekend dat het distilleren van groente en voornamelijk fruit alcohol oplevert. Maïs is daar geen uitzondering op. Een van de belangrijkste regels voor een bourbon is dan ook dat de drank minimaal 51% maïs moet zijn welke op Amerikaanse bodem zijn vervaardigd.
Grappig is dat een bourbon geen vast alcoholpercentage hoeft te bevatten, zolang het maar minimaal 40% en maximaal 80% is. Daarnaast moet een bourbon minimaal een volle dag rijpen in nieuwe eikenhouten vaten. Deze vaten mogen dan ook slechts één keer gebruikt worden voor het rijpen van bourbon.