Baby knuffel – het zachte vriendje

Betreed een babywinkel en jawel, het lijkt wel of de Ark van Noach hier is leeggelopen. Zo’n beetje de hele dierenwereld is present te midden van de wiegjes, de boxen, de rammelaars en de rompertjes. En al die hazen en leeuwtjes, dolfijnen en konijntjes, zijn even zacht want uitgevoerd als baby knuffel. Door ouders worden ze graag gekocht waarna ze met de baby meegaan naar de crèche. Of naar de eigen slaapkamer. Of naar allebei want een baby knuffel wordt al snel zo geliefd bij je kleine dondersteen dat hij of zij er niet meer zonder kan. Zo’n knuffel is snel verheven tot niet te missen vriendje.

Neuzen met een knuffel

Voor volwassenen is een knuffel iets van vroeger, iets dat nu op zolder in een doos ligt. Zo’n oude brombeer waarvan het vilt versleten is. Of een eekhoorn met kale staart. Herinneringen aan de vroegere baby knuffel zijn moeilijk op te halen. Maar mocht je je oude makkertje eens met je neus betasten, dan komt met geur en gevoel wel iets naar boven. Een baby knuffel is voor de kleintjes echt belangrijk. Baby’s leren zich snel hechten aan hun knuffel. Vanuit de psychologie geredeneerd kan een knuffel het volgende teweegbrengen bij de baby of peuter:

  • Troost;
  • Zekerheid;
  • Ontwikkelen tot zelfstandigheid.

Een baby knuffel is een soort troost batterij

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen knuffel en kleine kinderen. Een van de wetenschappelijk getinte uitkomsten meldt dat er een relatie is tussen knuffels en kleintjes die opgroeien. Die de weg van baby naar kind afleggen, ondersteund door een schildpad of een giraffe. Of hoe de knuffel er ook maar uit mag zien. Al vanaf zes maanden merkt een baby namelijk dat mama of papa niet altijd aan het bedje staat. Dat het wel heel erg eenzaam is in de verder mooi aangeklede kinderkamer. En dan heb je snel het vriendje naast je te pakken en is er contact. Die knuffel is er, anders dan mama, altijd dus wel. En geeft troostend comfort. Alleen al de aanwezigheid van zo’n pluche vriendje helpt. Je baby heeft er echt baat bij en dat zie je terug in het slaapgedrag. Met een knuffel erbij valt het kindje sneller in slaap.

Een baby knuffel wekt fantasie op

Niet elk kindje is even gek op een knuffel. Geschat wordt dat de helft er niet zonder kan en dat de andere helft er bitter weinig om geeft. Wel gaan kleine kinderen elke knuffel die ze zien een rol geven. De verbeelding van de kleintjes neemt het over en een wollig gansje kan een roofvogel of vliegtuig worden. En een varken een knormachine. Knuffels stimuleren de verbeelding van kinderen. Maar ja, kleine kinderen worden wel groot en uiteindelijk vinden de knuffels een tijdelijke rustplek op de wandplank voordat ze in de zolder doos verdwijnen waar oudere generaties knuffels ook bivakkeren.

Foute vooroordelen

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de baby knuffel vooroordelen met zich meedraagt. Een baby zou zich hechten aan de knuffel omdat ouders te weinig aandacht kunnen opbrengen. Dat is flauwekul. Ook het idee dat kinderen zich angstvallig aan hun knuffels vasthouden omdat ze banger zijn aangelegd dan kinderen die niets om knuffels geven, is gebakken lucht. Waar wel wat in zit: de knuffel is een vertrouwde tijdelijke vervanger van mama en papa die even uit het zicht zijn.